Nazomers optreden van Bertus Big Band

Het Beatrixpark, ons eigen Almeerse stadspark, was afgelopen zondag het decor van een muzikaal nazomerfeestje. Op de plankieren van de voormalig Gateway Diner traden achtereenvolgens op het opleidingsorkest van Sint Hubertus en de Bertus Big Band, het swingende broertje van het Sint Hubertus harmonieorkest.

Als tweede trompettist van de BBB toog ik met instrument, bladmuziek, knijpers en ventielolie naar het park. We hadden het grote geluk dat na een week vol regen, het deze zondag droog bleef. Af en toe brak zelfs het zonnetje door!
Er zaten behoorlijk wat mensen op stoeltjes of in het gras of op kleedjes. Onder het genot van de klanken van het opleidingsorkest, warmde ik mijn mondstuk op. Toen konden we opstellen. Er stond een fiks windje, dus bladmuziek op de standaard goed fixeren met knijpers en spelen maar.

Het speelt altijd lekker, zo in de open lucht, je kunt voluit gaan.
De spreekstalmeester weet ieder nummer op feestelijke wijze te introduceren. Daardoor valt het op wat een afwisselend repertoire we hebben, van jazz standards als All of Me tot het rocknummer Proud Mary. Voor de gelegenheid worden we vocaal ondersteund door de Almeerse vocalisten Rik Limonard en Nancy Zeefuik. Bij Proud Mary zet Nancy even een Ikette-achtige bodyroll in. Hier en daar gaan de heupen los in het publiek. Rik dwingt het publiek tot vocale participatie bij de vuige van de Blues Brothers bekende klassieker ‘Minnie the Moocher’.
Dan zingt Nancy de langzame, stemmige blues ‘Being Green’, over het zware bestaan van Kermit de Kikker. De trombonist worstelt even met z’n solo, maar dat is het mooie van jazz, niets is goed of fout als het maar een expressie van het gevoel van de song is.

Het publiek laat weten dat het erg genoten heeft. Ze zagen mij af en toe rood aanlopen tijdens de solo’s. Dat kan kloppen, ik heb met liefde de longen uit mijn lijf geblazen om de kopersectie stevig neer te zetten hier in het park.
We constateren dat dit ons beste optreden tot nu toe is. Lars Posthumus, onze charismatische dirigent, is in staat gebleken om ons het beste uit onszelf te laten halen. Maar we weten dat er nog meer in zit! Dus houdt het in de gaten, graag tot het volgende optreden van de Bertus Big Band!

(oorspronkelijk gepubliceerd in Almere Diep op 23-09-2015)